Onze aanpak
Onze cliënt staat centraal.
Soms kan thuis wonen niet zonder extra zorgen. Ook dan kan u rekenen op de ondersteuning van onze professionele teams en partners in de zorg.
Wist u dat onze thuisverpleegkundigen en verzorgenden in kleine regio’s werken om een nauwer contact te kunnen hebben met hun patiënten?
Om onze kwaliteit te kunnen garanderen, zijn we 24/7 bereikbaar via onze eigen wachtdienst.
Via onze thuisverpleging en thuiszorg kan u thuis tal van medische en niet-medische zorgen krijgen. We kunnen steeds onmiddellijk starten met acute zorg. Met verpleegkundigen en verzorgenden die gespecialiseerd zijn, en met alle mogelijke hulpmiddelen, kan u snel én zonder zorgen naar huis.
Indien gewenst, kunnen we u ook steeds ondersteunen met verzorgende en huishoudelijke taken vanuit onze gezinszorg*.
Ook voor het huren van een ziekenhuisbed of andere hulpmiddelen kan u bij ons terecht. Surf naar www.orthoshopkorian.be
Wachtcentrale
Om onze kwaliteit te kunnen garanderen, zijn we 24/7 bereikbaar via onze wachtdienst.
WACHTDIENST: permanentie dienst 7/7 d en 24 op 24 U – locatie: Ter bleuk Bonheiden
+ Lokaal team zelfstandig verpleegkundigen die dagelijks de wacht op zich nemen in hun eigen regio (zij zullen indien nodig acuut ter plaatsen komen bij de patiënt).
Onze troeven
Via onze thuisverpleging kan u thuis beroep doen op een tal van medische zorgen.
We kunnen steeds onmiddellijk opstarten.
Expertise verpleegkundigen – pilootprojecten met verschillende medische centra.
Als de cliënt aangesloten is bij een mutualiteit wordt de betaling geregeld via derdebetalersregeling. De mutualiteiten betaalt dan de kosten voor de thuisverpleging.
Verpleegkundige zorgen die NIET door de mutualiteiten worden terugbetaald. Daarvoor krijgt onze cliënt een factuur, vb. oogdruppels.
Maandelijks krijgt de cliënt een overzicht van de gemaakte prestaties en de kostprijs die de mutualiteit aan ons betaalt.
Meer info? Vul dit formulier op en we contacteren u zo snel mogelijk.
Dringend thuisverpleging nodig? Bel naar uw regiokantoor.
Hygiënische zorg
- Dagdagelijks toilet aangepast aan de noden van de cliënt
- Aan – en uitkleden
- Verversen incontinentie materiaal
- Hygiënische zorg kan onder meer omvatten
- Haren wassen
- Mondverzorging
- Scheren
- wassen
- decubituspreventie
- De hygiënische zorg is voor de verpleegkundige ook een aanleiding om zorgnoden te detecteren en oplossingen voor te stellen.
Diabetes
- controle van de glycemie
- (hulp bij) toedienen van insuline
- (hulp bij) toedienen van een incretinemimeticum
- het klaarzetten van orale medicatie
- advies over gezonde voeding & leefstijl, diëtisten of diëtist-educatoren
- zorg voor diabetische voet
- gewichts- en/of bloeddrukcontrole (in overleg met de arts)
Palliatieve zorg
- Palliatieve zorg is de zorg voor de ‘hele’ mens.
- Ze is gericht op het onder controle krijgen en houden van pijn en andere ongemakken. Ze heeft even goed aandacht voor wat ongeneeslijk ziek zijn ook psychologisch teweeg brengt of sociaal, binnen gezin en directe omgeving.
- Er is ook aandacht voor spirituele vragen, vragen rond de zin van leven en sterven.
- Het doel van palliatieve zorg is dus niet meer om de patiënt te genezen maar wel om de patiënt én zijn omgeving de hoogst mogelijke levenskwaliteit te bieden in het laatste deel van het leven.
- Hierbij staan onze gespecialiseerde teams klaar om u en uw naaste te ondersteunen
Medicatie toedienen
Onze thuisverpleging kan u helpen bij het klaarmaken of volgen van een medicatieschema dat door de huisarts of behandelende arts is voorgeschreven.
Verschillende soorten capsules of pillen kunnen we klaarzetten in een pillendoosje voor inname op het juiste tijdstip. Door het verdelen van medicatie in een weekdoos of dagdoos, wordt dit stukken eenvoudiger.
Naast pillen die moeten worden ingenomen, kan medicatie ook worden toegediend via een aerosoltoestel of puffer, specifieke druppels zoals oogdruppels of een bepaalde zalf, een chemopomp,… Ook dan zorgen we voor de juiste begeleiding en ondersteuning.
Wij verzorgen eveneens alle soorten inspuitingen.
In geval van ernstige pijn, bespreken we de opstart en opvolging van aangepaste pijnbestrijding.
Chemotherapie
- Naargelang het type kanker, de uitgebreidheid van de tumor, de algemene conditie en de leeftijd van de patiënt, zijn er behandelingen voor handen, zoals chemotherapie of chirurgie. Onze oncologische zorg aan huiskan deze behandelingen deels opvangen of de ongemakken van deze behandelingen beperken.
- Spoelen porth – a – cath
- Afkoppelen poortcatheter
- Wondzorg van de insteekplaats
Thuisdialyse
- Onze verpleegkundigen volgden een opleiding om peritoneale dialyse bij u thuis te kunnen uitvoeren. Deze vorm van dialyse gebeurt via het buikvlies of peritoneum, via een catheter die in de buikholte geplaatst werd.
- Een groot voordeel van peritoneale dialyse is dat de behandeling bij u thuis kan worden uitgevoerd, en dat het dieet en de vochtinname minder beperkt zijn dan bij hemodialyse.
Infuustherapie
Indien u voor langere tijd of grotere hoeveelheden medicatie langs uw ader toegediend krijgt, is het mogelijk dat uw arts een intraveneuze perfusie voorschrijft. Onze verpleegkundigen hebben hiervoor de nodige kennis en opleiding genoten. Uw intraveneuze perfusie kan, zo nodig, ook enkele dagen ter plaatse blijven indien u over meerdere dagen meermaals per dag thuis intraveneus medicatie toegediend wordt, bv. intraveneuze antibioticatoediening of intraveneuze vochttoediening.
Beademing en Tracheostoma
- Een tracheostoma is een opening in de trachea of luchtpijp. Voor de beademing van patiënten (bv. bij intensieve zorgen in het ziekenhuis, of longinsufficiëntie thuis) heeft een tracheostoma het grote voordeel dat er geen beademingsbuis door de mond moet lopen. Bovendien stroomt lucht dan gemakkelijker naar de luchtpijp, en kan de mond beter verzorgd worden.
- In de opening zit een buisje, een canule, die rechtstreeks aan de luchtpijp gekoppeld wordt, en waarop een beademingstoestel kan aangesloten worden.
- Ook voor patiënten die moeite hebben met het ophoesten van slijmen kan een klein tracheostoma een oplossing zijn. Via de opening kunnen de slijmen dan uit de luchtpijp gezogen worden met een aspirator.
- Het controleren van de beademingsinstallatie en het afzuigen van slijmen kan thuis gebeuren door een verpleegkundige.
Peristeen / Coloplast
- Als u darmklachten heeft of als uw kringspieren om de één of andere reden niet goed functioneren, kunt u last krijgen van chronische obstipatie of ongewild verlies van ontlasting (feces incontinentie). Sommige mensen kunnen last hebben van beide. Darmspoelen kan u helpen de obstipatie of feces incontinentie onder controle te houden. Veel mensen zijn geholpen met deze therapie.
- Met Peristeen Plus worden de darmen effectief geleegd, waardoor ongewild verlies van ontlasting wordt voorkomen. Deze website geeft u informatie over darmspoelen met behulp van het Peristeen Plus systeem. De informatie die u hier vindt kunt u met uw arts bespreken. Bij vragen kunt u ook contact opnemen met onze productspecialisten via het gratis nummer 0800 022 98 98.
- Thuisverpleging OTV home care, coloplast en UZA slaan de handen in elkaar
Porth-a-cat
- Wat is een poortkatheter?
Een poortkatheter is een systeem voor toediening van geneesmiddelen en parenterale voeding rechtstreeks in de bloedbaan. Het bestaat uit een klein reservoir dat dient als injectiekamer en meestal onderhuids in de borst of in een arm geplaatst wordt, en een leiding die uitkomt in een groot bloedvat.
- Waarvoor wordt hij gebruikt?
Als u een katheter kreeg ingeplant, dan moet u niet steeds in de arm geprikt worden voor het toedienen van medicijnen of voeding. Een verpleegkundige kan een infuus aanleggen via een speciale naald die in de poortkatheter geprikt wordt en blijft steken zolang de behandeling duurt (mits wekelijkse vervanging). Dat kan perfect in een thuissituatie. Na de behandeling (bv. een chemokuur) moet de katheter gespoeld worden, om problemen bij een volgende behandeling te vermijden.
Lavement
Lavement is het inbrengen van lauw water in de darmen via een aangepaste katheter in de anus of een stoma. Een voldoende grote hoeveelheid veroorzaakt korte tijd later peristaltische bewegingen, die leiden tot het ledigen van de darm.
- om een verstopping te verhelpen;
- om darmactiviteit te stimuleren bij darmproblemen;
- voor het gecontroleerd ledigen van de darm bij incontinentie;
- voor het toedienen van medicatie (bv. bij de ziekten van Crohn en Hirsprung);
- als voorbereiding voor een operatie.
Inspuiting
U hebt één of meer inspuitingen nodig? En u durft het niet zelf? Gelijk hebt u. Een inspuiting moet op een bepaalde manier gebeuren, afhankelijk van het doel.
- Intramusculair
Een intramusculaire inspuiting gebeurt in spierweefsel. De ingespoten vloeistof wordt binnen 15 tot 20 minuten in het bloed opgenomen. De spieren goed ontspannen helpt om pijn van de injectie te vermijden. Intramusculaire injecties worden toegepast voor medicatie die niet in het maag-darmkanaal kan opgenomen worden, of gewoon beter in een spier wordt opgenomen, of snel moet werken. Favoriete spieren zijn bovenarm-, dijbeen- en bilspieren.
- Subcutaan
Een injectie onder de huid wordt subcutaan genoemd. De buikstreek is een favoriete plaats, naast de buitenkant van bovenarm en dijbeen. Na een subcutane injectie, die wordt uitgevoerd met een korte naald, wordt de ingespoten stof langzaam in het bloed opgenomen.
- Intraveneus
Een intraveneuze inspuiting gebeurt rechtstreeks in een ader, via een infuus. Het ingespoten geneesmiddel komt dus dadelijk in het bloedsomloop terecht, waardoor het onmiddellijk werkt, en ook sneller uitgewerkt is.
Sondevoeding
- Dit is het toedienenvan vloeibare voorverpakt afgeleverde voeding via een sonde in de neus of een sonde rechtstreeks in de maag of darmen. Deze voeding dienen wij meestal via een voedingspomp
- Wij staan ook in voor de verzorging van de insteekopening van de voedingssonde. Deze sonde werd meestal tijdens een kleine ingreep via de buikwand rechtstreeks in de maag of de darm geplaatst. Ook het spoelen van de sondezelf, om verstopping te voorkomen, behoort tot ons takenpakket.
Ons team heeft ruime ervaring met het toedienen van verschillende types en soorten sondevoeding, van alle firma’s die sondevoeding op de markt brengen. Wij rapporteren online met het behandelend team in het ziekenhuis, en zorgen ervoor dat u tijdig een nieuwe bestelling thuis geleverd krijgt door uw voorraad van sondevoeding en materialen op te volgen.
Steunkousen
- Wij brengen medische steunkousen, korte en lange rek zwachtels,… aan volgens het voorschrift van de arts. Deze hulpmiddelen hebben tot doel de zwellingen in uw onderbenen, benen of armen te verminderen.
- Bij sommige wonden kan het aanbrengen van de juiste compressietherapie een gunstig effecthebben op de wondgenezing. Als wij dit aangewezen vinden overleggen wij hiervoor rechtstreeks met uw arts.
- Indien nodig, kunnen wij ‘s avonds opnieuw bij u langs komen om de steunkousen uit te trekken.
Oogdruppels
Het zelf aanbrengen van oogdruppels/oogzalf is niet altijd even evident. Het is mogelijk dat u na een consultatie bij u oogarts en/of na een chirurgische ingreep oogdruppels/oogzalf toegediend moet krijgen. Uiteraard kunnen wij u hierin bijstaan, indien u er niet in staat bent om dit zelf te doen.
Sandostatine-inspuiting
- Sandostatine-inspuitingenworden voorgeschreven bij mensen die een aandoening hebben aan de hormoon-producerende organen of bij ernstig zieke mensen die last hebben van aanhoudende diarree, misselijkheid en braken.
- Gezien de specifieke toedieningswijze van het product, mag dit enkel worden toegediend door verpleegkundigen die hiervoor werden opgeleid (Nova-nurses).Verschillende verpleegkundigen van ons team volgden deze opleiding. Ons team mag als enige deze inspuitingen in de regio Oostende-Bredene-Oudenburg toedienen. Wij zijn voor deze behandelingen ook actief in meerdere andere gemeenten (Gistel, De Haan, Middelkerke,…).
Sondage
- We helpen je bij het inbrengen en verzorgen van je sonde of kunnen de sondagetechniek aan jou in bepaalde situaties aanleren. De verpleegkundige geeft je ook advies over het voorkomen van infecties en over eventuele terugbetaling van materiaal.
Verpleegkundige zorgen
- éénmalige sonde
- verblijfsonde via de plasbuis
- verblijfsonde suprapubisch (via buikwand)